Sepsali jsme 5 tipů, které vám pomohou dostat z kávy ve filtru tu nejlepší chuť.

Budete potřebovat

Než se pustíte do přípravy, nachystejte si: konvici na vodu, hrnek a balení kávy ve filtru. Velkou službu vám udělá konvice s husím krkem, která umožňuje postupně dávkovat vodu.

1) Použijte vodu o teplotě 92 - 94 °C

Máte-li k dispozici konvici s nastavením a udržováním teploty, nastavte na ni tuto hodnotu rovnou. Pokud ne, nechejte vodu po dosažení varu minutu odstát. Příliš horkou vodou můžete kávu spálit, ta pak nepříjemně zhořkne. Mezitím můžete rozbalit sáček a vytáhnout z něj filtr s kávou.

2) Zatřeste s filtrem

Chytněte filtr za ouška po jeho stranách a pořádně s ním zatřeste, aby se káva odlepila od stěn. Díky tomu bude voda protékat kávou správnou dobu (zhruba 3 min.) a neusadí se na dně filtru.

3) Zkuste hrnek s větším průměrem

Připravte si hrnek. Doporučujeme hrnek s větším průměrem (okolo 9 cm), na kterém se filtr roztáhne a má dostatek prostoru pro překapávání. Pak už jen utrhněte horní část filtru, roztáhněte ouška filtru a nasaďte filtr na hrnek. 

4) Vodu do filtru dolévejte průběžně

Pomalu nalejte vodu těsně pod okraj filtru a počkejte 10 sekund. Jakmile hladina klesne k polovině filtru, znovu dolejte vodu po okraj.

5) Množstvím vody ovlivníte intezitu

Pokud holdujete intenzivním chutím, dolejte vodu po okraj už jen jednou. V tuto chvíli budete mít v hrnku 150 ml. Chuť kávy bude plná, výrazně se projeví její charakteristické tóny. Máte-li rádi jemnější (slabší) chuť, dolijte filtr vodou po okraj ještě jednou. Z jednoho filtru si připravíte až 200 ml filtrované kávy.