Káva ve filtru

Drip it - Návody a tipy: Káva ve filtru

Tento jednoduchý a rychlý způsob přípravy filtrované kávy má svůj původ v Japonsku, kde si jej oblíbili už v 90. letech. Na přípravu kávy ve filtru nepotřebuješ žádné speciální vybavení. Vystačíš si jen s hrnkem a horkou vodou, a tak to zvládneš i na místech, kde nemáš po ruce stejné vybavení na přípravu kávy jako doma.

Budeš potřebovat

Než se pustíš do přípravy, nachystej si: konvici na vodu, hrnek a balení kávy ve filtru.

Začni vodou

Přiveď 500ml vody k varu a nech ji minutu odstát. Optimální teplota vody pro přípravu je 94°C. Jestli máš k dispozici varnou konvici s nastavením a udržováním teploty, nastav na ni tuto hodnotu rovnou. Teplotu vody si ohlídej, příliš horkou vodou můžeš kávu spálit, ta pak nepříjemně zhořkne.

Tip: 98,5% hrnku filtrované kávy tvoří voda, a proto má na chuť výrazný vliv. Nejvíce se hodí měkká voda, takže pokud bydlíš v oblasti s tvrdou vodou, použij na přípravu balenou vodu a porovnej rozdíly v chuti.

Rozbal sáček a vytáhni filtr s kávou

Rozbal sáček a vytáhni filtr s kávou. Sáčky jsou z pevného materiálu, aby se neprotrhly a neunikl z nich dusík, který udržuje kávu čerstvou. Pokud ti jdou hůře utrhnout, sklepni filtr na dno sáčku a použij nůžky.

Utrhni horní část filtru

Chytni filtr za ouška po jeho stranách a zatřes s ním nahoru dolů, aby se káva odlepila od stěn. Díky tomu bude voda protékat kávou správnou dobu a neusadí se. Nezapomeň utrhnout horní část filtru podél nápisu Open ještě předtím, než ho rozložíš a nasadíš na hrnek.

Nasaď filtr na hrnek

Roztáhni ouška filtru a nasaď ho na hrnek. Doporučujeme hrnek s větším průměrem (okolo 9cm), na kterém se filtr pěkně roztáhne a má kolem dokola prostor pro překapávání kávy. Na malém hrnku se občas stává, že voda neproteče a usadí se. V takovém případě chytni filtr za ouška, zvedni opatrně nad hrnek a roztáhni ho.

Nalej vodu po okraj

Pomalu nalej vodu těsně pod okraj filtru a počkej 20 sekund.

Zopakuj ještě jednou

Znova nalej vodu po horní okraj filtru a počkej až voda zcela proteče filtrem. V tuto chvíli máš v hrnku zhruba 150 ml kávy. Její chuť bude plná, výrazně se projeví charakteristické tóny kávy. Pokud máš radši jemnější chuť, můžeš do filtru nalít více vody, nebo si kávu zjemnit mlékem.

Chytni filtr za ouška

Až voda filtrem zcela proteče, chytni filtr za ouška po jeho stranách, zvedni je nahoru a přitáhni k sobě. Podrž filtr chvíli nad hrnkem, aby zbylá káva vytekla, vlož ho zpět do původního obalu a vyhoď. Nesnaž se filtr vymačkat prsty. Spálíš se, nebo ti lógr vyteče vrškem filtru do hrnku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *