Sepsali jsme 5 tipů, které ti pomohou dostat z kávy ve filtru tu nejlepší chuť.
Budeš potřebovat
Než se pustíš do přípravy, nachystej si: konvici na vodu, hrnek a balení kávy ve filtru. Velkou službu ti udělá konvice s husím krkem, která ti umožní postupně dávkovat vodu do filtru.
#1 Použij vodu s teplotou 94 °C
Jestli máš k dispozici varnou konvici s nastavením a udržováním teploty, nastav na ni tuto hodnotu rovnou. Pokud ne, nech vodu po dosažení varu minutu odstát. Příliš horkou vodou můžeš kávu spálit a ta ti pak nepříjemně zhořkne.
Rozbal sáček a vytáhni filtr s kávou
Sáčky jsou z pevného materiálu, aby se neprotrhly a neunikl z nich dusík, který udržuje kávu čerstvou. Pokud ti jdou hůře utrhnout, sklepni filtr na dno sáčku a použij nůžky.
#2 Zatřes s filtrem a utrhni horní část
Chytni filtr za ouška po jeho stranách a zatřes s ním nahoru dolů, aby se káva odlepila od stěn. Díky tomu bude voda protékat kávou správnou dobu a neusadí se na dně filtru.
#3 Použij hrnek s větším průměrem
Roztáhni ouška filtru a nasaď ho na hrnek. Doporučujeme hrnek s větším průměrem (okolo 9 cm), na kterém se filtr pěkně roztáhne a má kolem dokola prostor pro překapávání.
#4 Průběžně dolévej vodu do filtru
Pomalu nalej vodu těsně pod okraj filtru a počkej 10 sekund. Jakmile hladina klesne pod polovinu filtru, znovu dolej vodu po okraj.
#5 Množstvím vody ovlivníš intenzitu
Pokud holduješ intenzivním chutím, dolej vodu už jen jednou. V tuto chvíli budeš mít v hrnku 150 ml. Chuť kávy bude plná, výrazně se projeví její charakteristické tóny. Pokud máš raději jemnější chuť, můžeš do filtru nalít více vody, nebo si kávu později zjemnit mlékem.
Chytni filtr za ouška
Až voda filtrem proteče, chytni ho za ouška po jeho stranách, zvedni je nahoru a přitáhni k sobě. Podrž filtr chvíli nad hrnkem, aby zbylá káva vytekla, vlož ho zpět do původního obalu a vyhoď. Nesnaž se filtr vymačkat prsty. Spálíš se, nebo ti lógr vyteče vrškem filtru do hrnku.