5 tipů pro přípravu kávy ve filtru

Sepsali jsme 5 tipů, které vám pomohou dostat z kávy ve filtru tu nejlepší chuť.

Budete potřebovat

Než se pustíte do přípravy, nachystejte si: konvici na vodu, hrnek a balení kávy ve filtru. Velkou službu vám udělá konvice s husím krkem, která umožňuje postupně dávkovat vodu.

#1 Použijte vodu s teplotou 94 °C

Jestli máte k dispozici varnou konvici s nastavením a udržováním teploty, nastavte na ni tuto hodnotu rovnou. Pokud ne, nechte vodu po dosažení varu minutu odstát. Příliš horkou vodou můžete kávu spálit a ta pak nepříjemně zhořkne.

Rozbalte sáček a vytáhněte filtr s kávou

Sáčky jsou z pevného materiálu, aby se neprotrhly a neunikl z nich dusík, který udržuje kávu čerstvou. Pokud vám jdou hůře utrhnout, sklepněte filtr na dno sáčku a použijte nůžky.

#2 Zatřeste s filtrem a utrhněte horní část

Chytněte filtr za ouška po jeho stranách a zatřeste s ním nahoru dolů, aby se káva odlepila od stěn. Díky tomu bude voda protékat kávou správnou dobu (do 3 min.) a neusadí se na dně filtru.

#3 Použijte hrnek s větším průměrem

Roztáhněte ouška filtru a nasaďte ho na hrnek. Doporučujeme hrnek s větším průměrem (okolo 9 cm), na kterém se filtr roztáhne a má kolem dokola prostor pro překapávání.

#4 Průběžně dolévejte vodu do filtru

Pomalu nalejte vodu těsně pod okraj filtru a počkej 10 sekund. Jakmile hladina klesne k polovině filtru, znovu dolejte vodu po okraj.

#5 Množstvím vody ovlivníte intenzitu

Pokud holdujete intenzivním chutím, dolejte vodu po okraj už jen jednou. V tuto chvíli budete mít v hrnku 150 ml. Chuť kávy bude plná, výrazně se projeví její charakteristické tóny. Pokud máte raději jemnější chuť, můžete filtr dolít vodou ještě jednou, nebo si kávu později zjemnit mlékem.

Chytněte filtr za ouška

Až voda filtrem proteče, chytněte ho za ouška po jeho stranách, zvedněte nahoru a přitáhněte k sobě. Podržte filtr chvíli nad hrnkem, aby zbylá káva vytekla, vložte ho zpět do původního obalu a vyhoďte. Nesnaž se filtr vymačkat prsty. Spálíte se a lógr vám vrškem filtru vyteče do hrnku.

Komentáře

  1. Přikryl Jan says:

    Dobrý den,

    obal s filtrem asi nebude biodegradabilní, že? Nepřemýšlíte o tom? Prozatím čekám na první dávku 50 sáčků, jsem zvědav na váhu jednoho a těším se, až s ní vyrazím do hor. Jen by pak bylo optimální jej třeba poté zakopat a vědět, že se brzy rozpadne a ne za 100 a více let.
    Díky, s pozdravem a přáním hodně zdaru, J.P.

  2. Pavel Futera says:

    Dobrý den, již mám jednu várku za sebou, objednána další. Beru si je na vandry, na cesty. V kombinaci s mým plecháčkem a vařičem to prostě nemá chybu. Super nápad, super káva. Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *