Příprava kávy na cestách 5x jinak

Aeropress Go

Příprava kávy na cestách je věčné téma každého cestovatele. Proto jsme se rozhodli sepsat naše zkušenosti a shrnout vlastní pohled na různé způsoby přípravy. A kávový světe div se! Nic není černobílé.

1) Káva ve filtru

Náš minimalistický favorit původem z Japonska je jasnou volbou pro ty, kteří chtějí ušetřit jak na váze, místu, tak i času. K přípravě potřebujete hrnek a konvici na vodu. Vybavení, které často máte k dispozici na místě, a tak vám stačí sbalit si pár sáčků do batohu a můžete vyrazit. Ať už na vandr, s příručákem do letadla, na chatu nebo na výlet s partou. Za 3 minuty připravíte i několik káv najednou, z balení s různými druhy kávy si každý může vybrat kávu podle své chuti. Když je řeč o chuti, ani v té káva ve filtru rozhodně nezaostává. I když je káva namletá předem, díky dusíku v balení neoxiduje a vydrží čerstvá dokonce několik měsíců. Za nevýhodu považujeme více odpadu. Pokud vyrážíte mimo civilizaci, vezměte si s sebou sáček se zipem, do kterého můžete odpad vložit, než narazíte na odpadkový koš.

Na přípravu potřebujete: balení kávy, hrnek, konvici na vodu

Káva ve filtru

2) Aeropress Go

Asi nejoblíbenější cestování parťák, který si svým kompaktním balením velikosti hrnku a hravou přípravou získal srdce zejména baťůžkářů, kteří neuznávají kompromisy a čerstvě namletá zrnka jsou jediným řešením. Ve srovnání s kávou ve filtru budete navíc potřebovat mlýnek na kávu a filtry. I tak je ale tento set velmi lehký a skladný. Chcete-li si kávu z Aeropress Go vychutnat opravdu naplno, myšlenku na to, že si kávu namelete předem, rovnou pusťte z hlavy. Když nezamezíte kontaktu kávy se vzduchem, po pár minutách ztratí aroma a svou charakteristickou chuť. Najednou v něm připravíte 200 ml kávy, proto Aeropress Go doporučujeme spíše pro single cestovatele.

Na přípravu potřebujete: Aeropress Go, balení kávy, konvici na vodu, mlýnek na kávu, filtry

Aeropress Go

3) Moka konvička

Elegantní řešení, které spojuje “kávovar” s konvicí na vodu. V moka konvičce si kávu hravě připravíte na indukční desce, plynovém vařiči i na ohni. Vytváří skvělou atmosféru a káva z ní je naprosto úžasná. Teda, pokud to s ní umíte. Je totiž hodně citlivá na hrubost mletí. Když to ale vychytáte, stanete se baristou na cestách pro celou partu. Vzhledem k tvaru konvičky jsou i menší velikosti docela neskladné, nevýhodu vidíme i v její vyšší hmotnosti. Na druhou stranu ušetříte místo i nějaké gramy v batohu tím, že už nepotřebujete další konvici na vodu. Při výběru velikosti se rozhodujte spíše podle objemu. Počet šálků, kterými výrobce jednotlivé varianty rozlišuje, totiž ne úplně odpovídají našim zvykům. Na moka konvičku nedáme dopustit při cestách obytňákem nebo na čundru s partou kamarádů.

Na přípravu potřebujete: moka konvičku, balení kávy, hrnek, mlýnek na kávu

Moka konvička

4) French press

Dlouhou dobu velmi populární způsob domácí přípravy kávy, než se na výsluní dostaly automatické a kapslové kávovary. Seženete ho v různých velikostech a variantách provedení, my jsme si na cestách nejvíce oblíbili french press Timemore U, kde je skleněná nádoba bezpečně uložená v plastovém pouzdře. Udrží kávu déle horkou a vyhnete se možné katastrofě, že se vám po cestě rozbije. Samozřejmě jsou i čistě kovové varianty, u těch nám ale vadí, že často přenášejí ocelovou pachuť do kávy. K french pressu si budete muset zabalit mlýnek a obstarat si horkou vodu. Za 3 minuty v něm připravíte kávu, nebo sypaný čaj, pro 3 – 5 lidí najednou. Jednoduchá příprava, univerzálnost a snadná údržba z něj dělá skvělého pomocníka na dovolené s rodinou a přáteli.

Na přípravu potřebujete: french press, balení kávy, hrnek, konvici na vodu, mlýnek na kávu

French press Timemore U

5) Dripper

Dripper si můžete pořídit v celé řadě provedení, od keramických, po plastové i skládací. Nám se na cestách nejvíce osvědčila souprava Hario V60 Drip Decanter – spojení plastového dripperu se skleněnou karafou. Hmotnost i rozměry celé soupravy jsou podobné french pressu, připravíte si v ní i podobné množství kávy (500 ml). Je tak skvělou alternativou na přípravu kávy pro více lidí najednou. Nevýhodou může být skleněné provedení, které je náchylnější na rozbití, takže si musíte dávat větší pozor. Abyste měli výbavu kompletní, budete si muset přibalit mlýnek, filtry, v ideálním případě také konvičku s husím krkem, která zajistí správné dávkování vody a dobu extrakce, a váhu. Ač je samotná příprava jednoduchá, přeci jen vyžaduje trochu více umu a znalostí o kávě (správná hrubost mletí, postup nalévání vody apod.). Proto dripper doporučujeme spíše zkušenějším kávomilcům, kteří této přípravě holdují i doma.

Na přípravu potřebujete: dripper, balení kávy, hrnek, konvici na vodu, mlýnek na kávu, filtry

Shrnutí

Ani v přípravě kávy na cestách není ta nejlepší nebo nejhorší varianta. Vše se odvíjí od našich potřeb a očekávání v daných případech. Kde si jeden vystačí se sáčkem Drip itu v kapse, druhý si s sebou veze celý V60 set. Různorodost přípravy kávy na cestách nás prostě baví a sami ji rádi obměňujeme dle toho kam vyrážíme, jakým způsobem cestujeme, kolik máme místa v batohu, jaké vybavení je na místě k dispozici atp.

Komentáře

  1. Mirek says:

    Super článek a bezva přehled metod přípravy kávy! Já jsem si na cestách hodně oblíbil AeroPress, protože je docela skladný a příprava je rychlá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *