V60

Drip it - Návody a tipy: V60

Asi nejoblíbenější ruční metoda přípravy filtrované kávy. Jednoduchá a hravá V60 se brzy stane tvým každodenním rituálem, na který se budeš těšit. Pokud právě začínáš objevovat kouzlo filtrovaného kafe, tvá volba by měla padnout právě na ni.

Budeš potřebovat

Než se pustíš do přípravy, nachystej si: konvici na vodu, váhu, mlýnek, zrnkovou kávu, hrnek nebo servírovací konvičku, dripper V60, papírový filtr, stopky (pokud je nemáš na váze, použij ty na mobilu).

Začni vodou

Přiveď 500ml vody k varu. Optimální teplota vody pro přípravu je 94°C. Pokud máš varnou konvici s nastavením a udržováním teploty, nastav na ni tuto hodnotu rovnou. Jestli ne, nech po dosažení varu vodu odstát 1 minutu.

Tip: 98,5% hrnku filtrované kávy tvoří voda, a proto má na chuť výrazný vliv. Nejvíce se hodí měkká voda. Zhruba na polovině území ČR je ale středně, nebo velmi tvrdá voda. Jestli bydlíš v takové oblasti, vyzkoušej přípravu s balenou vodou a porovnej rozdíly v chuti.

Namel zrnka

Zatímco se vaří voda, nastav mlýnek na střední mletí (cukr krupice), postav ho na váhu, odvaž 15g kávy a namel ji. Tohle množství ti vystačí na 250ml hrnek kafe.

Tip: Pokud chceš méně, nebo více kafe, počítej s poměrem káva / voda 60g / l.

Propláchni filtr

Nasaď dripper na hrnek, nebo konvičku, vlož do něj papírový filtr a propláchni ho vodou (udělej kruh u horního okraje dripperu). Jakmile voda proteče filtrem, vylij ji z hrnku.

Nalej 60g vody

Postav hrnek na váhu, nasyp do dripperu mletou kávu, poklepáním srovnej hladinu, spusť stopky a nalej prvních 60g vody tak, aby veškerá káva byla pod vodou. Když se ti nepovede dostat všechnu kávu pod hladinu, přidej trochu vody. Počkej 20 sekund.

Nalej zbývajících 190g vody

Krouživým pohybem od středu ke stranám a zpátky do středu přidej zbývajících 190g vody. Miř na kafe, vyhni se stěnám a filtru. Počkej až káva zcela proteče filtrem a máš hotovo.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *