Filtrovaná káva, kterou si jednoduše připravíte všude, kde je hrnek a horká voda. Více
Jakou má chuť
Congo Lake Kivu má příjemně nasládlou chuť s nádechem karamelu, třtinového cukru a jablka. Po zchladnutí se v její chuti objeví osvěžující kyselost. Pro její přípravu doporučujeme použít max. 165 ml vody. Nejraději ji máme bez mléka, v horkých dnech je dnech je skvělá na ledu.
Odkud pochází
Namleli jsme do filtru výběrová zrna z farem v okolí jezera Kivu, na kterých hospodaří pěstitelé z fairtradového sdružení SOPACDI (více než 5 600 pěstitelů, z nichž zhruba 20 % tvoří ženy). Prostřednictvím programu Pygmies' Coffee Project & Women Producer Program podporuje SOPACDI skupinu Pygmejů žijících ve vesnicích Mishebere a Ruhundě na území Kahele, kteří historicky čelili diskriminaci v podobě zbavení volebního práva a nuceni otrocké práce (velmi málo placené). SOPACDI těmto lidem poskytuje zázemí, trénink a příjem z prodeje výběrové kávy, kterou Pygmejové dodávají do mycí stanice ve městě Bushushu.
O kávě ve filtru
Namleli jsme pro vás výběrovou Arabiku, naplnili ji do šikovného filtru a pečlivě zabalili tak, aby vydržela čerstvá až do vaší kávové chvilky. Filtrovanou kávu si tak hravě připravíte všude, kde je hrnek a horká voda. Káva ve filtru má své kořeny až v Japonsku, kde se zrodila v 90. letech jako cestovní verze oblíbeného dripperu. Díky malému balení, jednoduché přípravě a skvělé chuti je tím nejlepším kávovým parťákem do míst, kde nemáte stejné vybavení na přípravu kávy jako doma.
Jak na přípravu
Že k přípravě vám stačí pouze horká voda a hrnek rozhodně není nadsázka. Jak na to?
- Rozbalte obal a vytáhněte filtr s kávou
- Zatřeste filtrem a odtrhněte jeho horní část podél nápisu Open
- Rozložte a nasaďte na hrnek
- Postupně nalévejte 175 ml horké vody (92 °C) až po okraj filtru
- Počkejte, až káva zcela překape do hrnku
Z jednoho filtru si připravíte 150 – 200 ml kávy podle toho, jak intenzivní chuti chcete dosáhnout. Přípravu zvládnete raz dva. Zabere vám max. 3 minuty.
Jak je čerstvá a jak dlouho vydrží
Pražíme v menších dávkách, několikrát v měsíci. Po upražení necháváme zrnka dva dny „prodýchat“, pak kávu nameleme a plníme do filtrů (10 g). Filtry s kávou balíme jednotlivě do recyklovatelného sáčku naplněného dusíkem. Dusík kávu chrání před světlem, vlhkostí, zabraňuje jí v oxidaci a uchovává ji čerstvou.
Informace o datu pražení a minimální trvanlivosti najdete v sekci Parametry.
V jakém dorazí balení
Na výběr máte ze 4 velikostí balení – 5, 20, 50 a 100 ks. Zatímco v 5 a 20ks balení posíláme sáčky s kávou ve filtru v elegantní krabičce, 50 a 100 ks kávy ve filtru vám dorazí rovnou v přepravní krabici bez vnějšího obalu. Proč to děláme takhle? 50 a 100 ks balení si většinou kupují lidé pro sebe a pravidelně. Snažíme se tak redukovat množství obalu, který nepotřebují.
Pokud chcete 50, nebo 100 ks v přepravní krabici navíc, napište nám to do poznámky k objednávce a my se postaráme o to, aby k vám balení kávy dorazilo bez přepravních štítků.
Země původu | Kongo |
---|---|
Region | Lake Kivu |
Pěstitelé | Družstvo SOPACDI |
Chuť | Sladká, Kyselá |
Charakteristika | Karamel, Třtinový cukr, Jablko |
Stupeň pražení | Světlé |
Typ kávy | Arabica, Organic |
Odrůda | Caturra, Bourbon, Catuai |
Metoda zpracování | Promyté |
Chuťový profil | Ovocný |
Datum pražení | 04. 09. 2023 |
Min. trvanlivost | 07. 09. 2024 |

5 tipů na přípravu kávy ve filtru
5 tipů, které vám pomohou dostat z kávy ve filtru tu nejlepší chuť.