Filtrovaná káva, kterou si jednoduše připravíte všude, kde je hrnek a horká voda. Více
Jakou má chuť
Ethiopia Yirgacheffe je příjemně sladká od začátku do konce. V její chutí nezaznamenáte ani náznak hořkosti, nebo kyselosti. Pouze nasládlé tóny připomínající pomeranč, bergamot a černý čaj. Pokud holdujete kávám s ovocným nádechem, tuhle Etiopii si zaručeně oblíbíte. Pro její přípravu doporučujeme použít max. 175 ml vody. Nejraději ji máme bez mléka, v horkých dnech je dnech je skvělá na ledu.
Odkud pochází
Tato káva pochazí oblasti Yirgacheffe v Etiopii, kde je pěstována v nadmořské výšce 1840 – 2000 m.n.m. na farmách pěstitelů fairtradového družstva Ngelle Gorbitu (součástí unie OFCU). 895 drobných pěstitelů tohoto družstva sbírají kávové třešně výhradně ručně a praktikují tradiční a ekologické postupy. To znamená, že kávovníky nerostou v monokulturách, ale společně s dalšími stromy v několika patrech a jsou tak přirozeně zastíněny (Shade grown coffee). Zrnka jsou zpracována tzv. suchou metodou, což se pozitivně projevuje na jejich chuti a ochraně místních vodních zdrojů. Díky certifikaci Faitrade získala unie OFCU dostatek prostředků na podporu místních obyvatel vybudováním škol a lékařských center.
O kávě ve filtru
Namleli jsme pro vás výběrovou Arabiku, naplnili ji do šikovného filtru a pečlivě zabalili tak, aby vydržela čerstvá až do vaší kávové chvilky. Filtrovanou kávu si tak hravě připravíte všude, kde je hrnek a horká voda. Káva ve filtru má své kořeny až v Japonsku, kde se zrodila v 90. letech jako cestovní verze oblíbeného dripperu. Díky malému balení, jednoduché přípravě a skvělé chuti je tím nejlepším kávovým parťákem do míst, kde nemáte stejné vybavení na přípravu kávy jako doma.
Jak na přípravu
Že k přípravě vám stačí pouze horká voda a hrnek rozhodně není nadsázka. Jak na to?
- Rozbalte obal a vytáhněte filtr s kávou
- Zatřeste filtrem a odtrhněte jeho horní část podél nápisu Open
- Rozložte a nasaďte na hrnek
- Postupně nalévejte 175 ml horké vody (92 °C) až po okraj filtru
- Počkejte, až káva zcela překape do hrnku
Z jednoho filtru si připravíte 150 – 200 ml kávy podle toho, jak intenzivní chuti chcete dosáhnout. Přípravu zvládnete raz dva. Zabere vám max. 3 minuty.
Jak je čerstvá a jak dlouho vydrží
Pražíme v menších dávkách, několikrát v měsíci. Po upražení necháváme zrnka dva dny „prodýchat“, pak kávu nameleme a plníme do filtrů (10 g). Filtry s kávou balíme jednotlivě do recyklovatelného sáčku naplněného dusíkem. Dusík kávu chrání před světlem, vlhkostí, zabraňuje jí v oxidaci a uchovává ji čerstvou.
Informace o datu pražení a minimální trvanlivosti najdete v sekci Parametry.
V jakém dorazí balení
Na výběr máte ze 4 velikostí balení – 5, 20, 50 a 100 ks. Zatímco v 5 a 20ks balení posíláme sáčky s kávou ve filtru v elegantní krabičce, 50 a 100 ks kávy ve filtru vám dorazí rovnou v přepravní krabici bez vnějšího obalu. Proč to děláme takhle? 50 a 100 ks balení si většinou kupují lidé pro sebe a pravidelně. Snažíme se tak redukovat množství obalu, který nepotřebují.
Pokud chcete 50, nebo 100 ks v přepravní krabici navíc, napište nám to do poznámky k objednávce a my se postaráme o to, aby k vám balení kávy dorazilo bez přepravních štítků.
Země původu | Etiopie |
---|---|
Region | Yirgacheffe |
Pěstitelé | Družstvo Ngelle Gorbitu |
Chuť | Sladká |
Charakteristika | Bergamot, Černý čaj, Pomeranč |
Stupeň pražení | Světlé |
Typ kávy | Arabica, Organic |
Odrůda | Kulumu, Monichu |
Metoda zpracování | Suché (natural) |
Chuťový profil | Ovocný |
Datum pražení | 21. 03. 2023 |
Min. trvanlivost | 27. 03. 2025 |

5 tipů na přípravu kávy ve filtru
5 tipů, které vám pomohou dostat z kávy ve filtru tu nejlepší chuť.